Ιδέες για δημιουργική απασχόληση!! #μένουμε_σπίτι

Μένουμε σπίτι και ο χρόνος περνά δημιουργικά!!!

Μπορεί να φτάνουμε στο τέλος αυτής της κρίσιμης περιόδου, αλλά φαίνεται να έχουμε αρκετές μέρες ακόμη μέχρι να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική μας ζωή!

Κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι εύκολο είναι το να κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα για πολλή ώρα, πόσο μάλλον τώρα που τα περισσότερα παιδιά, αλλά και εσείς οι ίδιοι έχετε κουραστεί από αυτή την κατάσταση!

Αν έχετε λοιπόν ξεμείνει από ιδέες όλον αυτόν τον καιρό, προσπαθήστε να προγραμματίσετε μια σειρά δραστηριοτήτων, ώστε να διασκεδάσετε μαζί και συγχρόνως να αξιοποιήσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας. Παρακάτω σας έφτιαξα μια λίστα με όσα μπορείτε να κάνετε μέσα στο σπίτι με τα παιδιά και να περάσετε καλά, αποφεύγοντας όσο μπορείτε τη χρήση tablet, pc κτλπ. Είναι σημαντικό να περιορίσετε την χρήση tablet/pc/tv, ώστε να είναι και πιο ομαλή η επανένταξη στην καθημερινότητα όταν έρθει η ώρα!

Φυσικά οι παρακάτω δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν και υπό κανονικές συνθήκες και όχι μόνο εν όψει κορωνοϊού-καραντίνας!

  1. Διαβάστε παραμύθια ή αφήστε τα παιδιά να αφηγηθούν τα παραμύθια σε εσάς περιγράφοντας τις εικόνες που υπάρχουν σε αυτά.
  2. Αν έχετε διαβάσει ήδη αρκετά παραμύθια, τότε δημιουργήστε τα δικά σας. Οξύνετε τη φαντασία τους, ζωγραφίστε τους χαρακτήρες τους παραμυθιού, επιλέξτε θέμα γύρω από το οποίο θα χτιστεί η ιστορία και στο τέλος παροτρύνετέ τα να το αφηγηθούν σε εσάς με τον δικό τους μοναδικό τρόπο!
  3. Επιλέξτε ρόλους από τα παραμύθια σας και παίξτε το δικό σας θεατρικό παιχνίδι. Αν θέλετε μπορείτε να μεταμφιεστείτε κιόλας για να είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό!
  4. Μαγειρέψτε μαζί.  Μπορείτε να τα παροτρύνετε να πλύνουν μόνα τους τα λαχανικά, να ακολουθήσουν βήμα-βήμα τις συνταγές και να εξοικειωθούν με νέα υλικά, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το λεξιλόγιό τους. Βρείτε απλές συνταγές που απευθύνονται σε παιδιά της ηλικία τους.
  5. Γυμναστείτε παρέα. Τρέξτε, κάντε αλματάκια και ψάξτε τα άπειρα workouts που υπάρχουν στο YouTube.
  6. Βάλτε δυνατά μουσική και Χορέψτε!
  7. Φτιάξτε παζλ και περιγράψτε στο τέλος αυτό που απεικονίζει.
  8. Παίξτε παντομίμα.
  9. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια ή δημιουργήστε το δικό σας (υπάρχουν άπειρες ιδέες DIY στο διαδίκτυο).
  10.  Κάντε καραόκε.
  11. Παίξτε όνομα/ ζώο / πράγμα.
  12.  Κάντε όλες τις δουλειές του σπιτιού μαζί. Ζητείστε του να καθαρίσει και να συμμαζέψει το δωμάτιό του, να βοηθήσει στο μάζεμα των πιάτων, των ρούχων κτλπ. Και επιβραβεύστε την προσπάθειά τους.
  13.  Φυτέψτε λουλούδια στον κήπο ή στις γλάστρες σας και καθορίστε ποιος θα είναι υπεύθυνος για το κάθε φυτό.
  14.  Ζωγραφίστε παρέα, συζητήστε για τις ζωγραφιές που φτιάξατε και επιλέξτε αυτές που ήταν οι καλύτερες!
  15. Βρείτε παλιά άλμπουμ με φωτογραφίες, αφηγηθείτε τους δικές σας ιστορίες από το παρελθόν και παρακολουθήστε βίντεο όλοι μαζί από όταν ήταν μικρά.
  16. Παίξτε κουκλοθέατρο ή σύντομες θεατρικές ιστορίες!
  17. Παίξτε τον χαμένο θησαυρό – κρύψτε αντικείμενα σε κρυψώνες σε όλο το σπίτι και παροτρύνετε το παιδί να τα βρει
  18.  Δείτε ταινίες και συζητήστε! Φτιάξτε μαζί ποπ-κορν, ρωτήστε τα για όσα παρακολουθήσατε, τονίστε τις σημαντικές σκηνές και μηνύματα, ρωτήστε τα τι τους άρεσε περισσότερο και τι τους έκανε εντύπωση και απαντήστε σε κάθε απορία τους.
  19.  Φτιάξτε «δοκό ισορροπίας», ακουμπώντας στο πάτωμα ένα σχοινάκι ή κολλώντας απλή ταινία. Ζητήστε στα παιδιά να περπατήσουν στη δοκό, χωρίς να πέσουν και έπειτα αλλάξτε την δραστηριότητα (κάντε πηδηματάκια, κουτσό πάνω σε αυτή κ.α.). Μετά φυσικά, είναι η σειρά σας να κάνετε το ίδιο!
  20.  Φουσκώστε μπαλόνια (1 ή περισσότερα) και προσπαθήστε να μην πέσουν στο πάτωμα.
  21.  Φτιάξτε τον δικό σας στίβο από μαξιλάρια, βιβλία, χαρτιά (με προσοχή για να μην γλιστρήσετε) και θέστε μαζί τους κανόνες. Ο πιο βασικός είναι ότι δεν πρέπει να πατήσετε στο πάτωμα.
  22. Παίξτε στόχο με ποτήρια και καλαμάκια ή χαρτάκια. Αν έχετε κουβά ή μικρές μπάλες και μικρά πλαστικά αντικείμενα ακόμη καλύτερα.
  23.  Παίξτε “κυνήγι ΑΒΓ”: Δώστε στο κάθε παιδί από ένα καλάθι και βάλτε τα να σαρώσουν το σπίτι και να μαζέψουν ένα αντικείμενο που αρχίζει από άλφα, ένα από βήτα, ένα από γάμα κλπ.
  24.  Επιλέξετε ένα γράμμα και βρείτε αντικείμενα μέσα στο σπίτι που ξεκινάνε από αυτό το γράμμα.
  25.  Παίξτε με τις λέξεις: Αν είναι προσχολικής ηλικίας, δείξτε τους εικόνες, ζητήστε τους να σας πουν το όνομα του ζώου/αντικειμένου που απεικονίζεται και έπειτα να σας βρουν 5 λέξεις που να ξεκινούν από το ίδιο γράμμα. Αν πηγαίνουν στο δημοτικό, μπορείτε να παίξετε κρεμάλα, όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα ή να λύσετε παρέα σταυρόλεξα. Η εξάσκηση με τις λέξεις είναι ο στόχος σας σε κάθε περίπτωση.
  26.  Παιχνίδι Περιγραφής: Πάρτε χαρτάκια ποστ-ιτ και γράψτε από μία λέξη, έπειτα κολλήστε τη στο μέτωπο του παιδιού και περιγράψτε του ποια λέξη είναι αυτή. Έπειτα το παιδί πρέπει να περιγράψει τη λέξη που έχετε στο δικό σας μέτωπο.
  27.  Στήστε το δικό σας «μαγαζάκι»! Πάρτε αντικείμενα του σπιτιού και γράψτε σε ένα χαρτάκι την τιμή τους. Δώστε χρήματα στα παιδιά (αφού τα απολυμάνετε) και εξοικειωθείτε σε απλές πράξεις δίνοντας ρέστα. Έπειτα αλλάξτε ρόλους!
  28.  Κάντε πικνίκ στο σαλόνι.
  29.  Και φυσικά ξεκουραστείτε!!!

Καλή διασκέδαση!!! 🙂

Κόλλια Αναστασία

Λογοθεραπεύτρια-Υπεύθυνη Κέντρου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s