Στοματοκινητικές Ασκήσεις

Μόλις παραλάβαμε τα νέα λογοθεραπευτικά εργαλεία μας για στοματοκινητικες ασκήσεις!!

Οι στοματοκινητικες ασκήσεις είναι βασικό κομμάτι της λογοθεραπειας, καθώς είναι απαραίτητες σε άτομα (παιδιά και ενήλικες)  που παρουσιάζουν προβλήματα ομιλίας, κατάποσης και σίτισης, εμφάνιση εξώθηση της γλώσσας, έντονη εμφάνιση σιέλου κ.α..
Πρόκειται για μη λεκτικές ασκήσεις που επικεντρώνονται στις κινήσεις των μυών του στόματος και έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση, καθώς και την ενίσχυση της κινητικότητας, του ελέγχου, του συντονισμού και της συνειδητότητας των στοματοκινητικών δομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την άρθρωση των ήχων της ομιλίας, τη σίτιση και κατάποση. Τέτοιες δομές ειναι η γλώσσα, τα χείλη, οι παρείες (μάγουλα), η υπερώα και η γναθος.

Για τη σωστή παραγωγή των ήχων της ομιλίας, αλλά και τη σωστή λειτουργία της σίτισης και κατάποσης,  οι μύες που ελέγχουν τις συγκεκριμένες δομές θα πρέπει να εχουν αναπτυχθεί καλά, ώστε οι στοματοκινητικές αυτές δομές να βρίσκονται στις σωστές θέσεις και να κινούνται συντονισμένα και γρήγορα ή και ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Η ομιλία για παράδειγμα, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά συντονισμένων κινήσεων, καθώς όταν ενα ατομο μιλάει κινούνται διάφορες δομές, όπως ειναι η γλώσσα, η γναθος κ.α.
Πολλά άτομα, ενώ έχουν την ικανότητα κίνησης της γλώσσας και των υπολοίπων δομών (αρθρωτών),  δυσκολεύονται να συντονίσουν και να ελέγξουν με συνέπεια τις κινήσεις τους. Αυτό εχει ως αποτελεσμα την εμφάνιση των παραπάνω δυσκολιών.

Κόλλια Αναστασία

Λογοθεραπεύτρια, MSc

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s