Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Λογο…Θεραπεύειν» αποτελείται από λογοθεραπεύτριες, εργοθεραπεύτριες, ψυχολόγους – ψυχοθεραπεύτριες, συμβούλους ψυχικής υγείας, ειδικούς παιδαγωγούς, δασκάλα και φιλόλογο.
ΚΟΛΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – Επιστημ. Υπεύθυνη Κέντρου, Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγός, MSc

Η υπεύθυνη του κέντρου Κόλλια Αναστασία είναι πτυχιούχος του τμήματος λογοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας και κάτοχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή. Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ), καθώς και μέλος της επιστημονικής ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος του συλλόγου για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Ακόμη, είναι κάτοχος πιστοποίησης της γνώσης του Συστήματος Γραφής & Ανάγνωσης Τυφλών BRAILLE. Επιπλέον, είναι Μετεκπαιδευθείσα στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Ιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» & Μονάδα Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Αιγινητείου Νοσοκομείου) και έχει ολοκληρώσει τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ειδική Αγωγή («Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» Δια-Ιδρυματικό – Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Ι.Π.&Τ.) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»).
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής της πορείας έχει συνεργαστεί με ιδιωτικά κέντρα ειδικών θεραπειών, ενώ σημαντική είναι η συμβολής της σε εθελοντικές δράσεις. Τα τελευταία χρόνια παρέχει εθελοντική εργασία ως λογοθεραπεύτρια στο Δήμο Παλλήνης. Από το Ιούλιο του 2018 διατηρεί το κέντρο ειδικών θεραπειών «Λογο…Θεραπεύειν» στον Γέρακα Αττικής, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας παιδιών και ενηλίκων και συντονίζοντας ομαδικά προγράμματα θεραπείας. Επιπλέον, συνεργάζεται με ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία πραγματοποιώντας λογοθεραπευτική αξιολόγηση.
Τέλος, παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν τη χορήγηση διαγνωστικών δοκιμασιών και την εφαρμογή προγραμμάτων αποκατάστασης θεραπείας και εκπαίδευσης, αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα των διαταραχών επικοινωνίας, λόγου και ομιλίας. Κάποιες από τις μεθόδους στις οποίες έχει εκπαιδευτεί είναι το γλωσσικό πρόγραμμα MAKATON, η βασική κατάρτιση στο Σύστημα Επικοινωνίας μέσω Ανταλλαγής Εικόνων PECS και η μέθοδος TEACCH. Ακόμη, είναι πιστοποιημένη στην εφαρμογή της ORAL PLACEMENT THERAPY για τις λειτουργίες του στόματος και στο σύστημα M.O.R.E. για τις αισθητηριακές και στασικές λειτουργίες του στόματος, στην Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction), στις λειτουργίες τις Όρασης και στο πώς αυτή επιδρά στην Μαθησιακή Διαδικασία, στη λειτουργικότητα στο Φάσμα του Αυτισμού και στην Νευρολογική Αποκατάσταση, καθώς και στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.) για Λογοθεραπευτές, το πρόγραμμα τροποποιήσεις Τραυλισμού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας «MiniKIDS», το πρόγραμμα διδαχής δεξιοτήτων προσοχής, επικοινωνίας και κοινωνικών δεξιοτήτων «Attention Autism», το εργαλείο γλωσσικής αξιολόγησης «ΛΟΓΟΜΕΤΡΟ» κ.α. Tέλος, έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί Εποπτείες Λογοθεραπείας, καθώς και εποπτικά σεμινάρια που αφορούν την Λογοθεραπεία, αλλά και γενικότερα τον κλάδο της Ειδικής Αγωγής.
ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΓΚΑΝΑ, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Η Τσαγκανά Σοφία είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατα τη φοίτησή της στο ΕΚΠΑ, έχει ολοκληρώσει δύο περιόδους πρακτικής άσκησης, αρχικά στο Κέντρο Ημέρας του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς, και έπειτα στο Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Οικοτροφείο ατόμων με σχιζοφρένεια της Μ. Κ. Ο. ΚΛΙΜΑΚΑ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο ΕΚΠΑ με την εκπόνηση της πτυχιακής της εργασίας με θέμα ‘’Μεταγνωστικές δεξιότητες παιδιών και εφήβων’’. Παράλληλα, προσέφερε τις υπηρεσίες της εθελοντικά στον οργανισμό του Χαμόγελου του Παιδιού, σε ασυνόδευτα και νοσηλευόμενα παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία και Αγλαία Κυριακού. Έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Κλινικής Ψυχολοπαθολογίας Παιδιών και Ενηλίκων στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Έχει αποφοιτήσει απο το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κλινικής άσκησης με τίτλο ‘Κλινική Ψυχοπαθολογία και Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις’ της Μ.Κ.Ο. ΚΛΙΜΑΚΑ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, Λόγω Ψυχής, αποφοιτώντας απο το τετραετές κλινικό πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Εξειδικεύτηκε στο συνθετικό συστημικό μοντέλο SANE (Systemic-Attachment-Narrative-Encephalon), που εμπλουτίζει τη συστημική προσέγγιση με τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, την αφηγηματική διαλογική ψυχολογία και τα σύγχρονα ευρύματα νευροεπιστημών. Η διπλωματική της εργασία με την οποία και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Λόγω Ψυχής, πραγματεύεται τη διαχείριση αγχωδών διαταραχών στο πλαίσιο της διαχείρισης περιπλεγμένου πένθους.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ημερίδων και συνεδρίων με θέμα τις ψυχολογικές θεωρίες και τεχνικές θεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε το εξάμηνο σεμινάριο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας ζεύγους του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, του Ε.Κ.Π.Α.. Σε συνεργασία με συναδέλφους, έχει εκπονήσει και παρουσιάσει ποιοτικές έρευνες, αρχικά στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαλογικού Εαυτού (10th International Conference on the Dialogical Self, Μπράγκα, Πορτογαλία, 2018), όπως επίσης και στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας ( EFTA-SIPPR 10th Conference of the European Family Therapy Association, 11-14 Σεπτεμβρίου 2019, Νάπολη, Ιταλία).
Σχετικά με την κλινική της εμπειρία, πέραν των πρακτικών της ασκήσεων σε προπτυχιακό επίπεδο, έχει συμμετάσχει ως ειδικευόμενη συστημική θεραπεύτρια στο πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ψυχοθεραπείας, στο Ινστιτούτο Λόγω Ψυχής, όπως επίσης και σε ομάδα ψυχοθεραπείας. Έχει εργασθεί σε ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, όπου ως ψυχολόγος παρείχε συνεδρίες συμβουλευτικού και ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα σε παιδιά και εφήβους, πραγματοποιούσε λήψεις ψυχολογικών ιστορικών των ανηλίκων, και διαχειριζόταν κρίσεις εντός της δομής.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΑΝΙΤΗ, MSc Εργοθεραπεύτρια

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και εργάζεται ως Εργοθεραπεύτρια με παιδιά και εφήβους.
Κατέχει πτυχίο Εργοθεραπείας από το Queen Margaret University της Σκωτίας και πτυχίο διετούς μεταπτυχιακού (MSc) στο Jönköping University της Σουηδίας με τίτλο «Interventions in Childhood». Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια παρουσιάζοντας ομιλίες και την εμπειρία της σε διάφορα πλαίσια, καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει έρευνες σε διεθνή περιοδικά της Εργοθεραπείας.
Όσον αφορά την κλινική της εμπειρία, έχει κάνει πρακτική άσκηση σε: κέντρο αποκατάστασης, σε προσφυγικό camp μέσω Μ.Κ.Ο. με σκοπό τη συμμετοχή των παιδιών και εφήβων στα έργα καθημερινής ζωής, στον ψυχιατρικό τομέα, καθώς επίσης έχει εργαστεί σε παιδιατρικά πλαίσια.
Όλα τα παραπάνω, σε συνάρτηση με τη συνεχή εκπαίδευση και σύγχρονη επιστημονική ενημέρωσή της στον παιδιατρικό τομέα, έχουν ως αποτέλεσμα να εξειδικεύεται στη συμμετοχή και βελτίωση της λειτουργικότητας παιδιών και εφήβων και την άμεση εμπλοκή της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος του ατόμου στη θεραπευτική διαδικασία. Επιπλέον, έχει ενεργό ρόλο σε ερευνητικό κομμάτι επικεντρωμένο σε παιδιά, εφήβους και τη συμβολή του άμεσου και έμμεσου περιβάλλοντος στη ζωή τους.
Έχει εξοικειωθεί στο σύστημα εναλλακτικής επικοινωνίας PECS, αρχές της αισθητηριακής ολοκλήρωσης (S.I.) καθώς και στις μεθόδους M.O.R.E. και Wilbarger.
ΓΚΟΥΑΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Λογοθεραπεύτρια

Η Γκουαστέλλα Κατερίνα είναι απόφοιτη του τμήματος λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα. Για διάστημα 5 ετών εργάστηκε ως συνοδός παράλληλης στήριξης σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και σε ιδιωτικά κέντρα θεραπειών ως λογοθεραπεύτρια, σε ατομικές θεραπείες, αλλά και σε ομαδικά προγράμματα.
Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, μεταξύ των οποίων είναι το «Γλωσσικό Πρόγραμμα Makaton» σε βασικό επίπεδο και σε επίπεδο εμβάθυνσης, καθώς και τις ημέρες μελέτης για την παράδοση εργασίας με σκοπό να γίνει περιφερειακός βοηθός για το πρόγραμμα αυτό, το βιωματικό σεμινάριο «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (CBD method), το επιμορφωτικό σεμινάριο «Στοματοπροσωπικές Ασκήσεις, Μυολειτουργική Αποκατάσταση» και το σεμινάριο «Οι βασικές αρχές της σίτισης». Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει κι άλλες εκπαιδεύσεις σχετικές με το Φάσμα του Αυτισμού και τις Μαθησιακές Δυσκολίες.
Τέλος, παρακολουθεί εποπτείες από την αρχή της επαγγελματικής της καριέρας έως και σήμερα.
ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΖΙΝΑ), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

Η Τζίνα Πατσαρίνου είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών, Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Συμβουλευτική ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία και την Εργασία». Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ).
Από το 2014, εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Επιπλέον, συντονίζει ομάδες με γονείς και παιδιά και διοργανώνει σεμινάρια ψυχο-εκπαιδευτικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Από το 2018, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες γονέων. Φέτος, συνεχίζει να παρέχει συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε ενήλικες. Επιπλέον, παρέχει παιδοψυχολογική εκτίμηση και υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους στο φάσμα του αυτισμού, με δυσκολίες στη συμπεριφορά, την κοινωνικοποίηση, φοβίες, γενικευμένο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα λόγου.
Έχει ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο εκπαίδευσης στην Παιγνιοθεραπεία. Κατέχει πτυχίο Marte Meo Practitioner, εκπαιδευόμενη στη Marte Meo Hellas, Marte Meo International, Δίκτυο Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Brace”. Συμμετείχε στο μονοετές σεμινάριο με θέμα «Απώλειες στη ζωή παιδιών, οικογενειών και κοινοτήτων: Ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση» της Μέριμνας (Εταιρία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και τον θάνατο) όπου εξακολουθεί να δραστηριοποιείται εθελοντικά. Επίσης, εθελοντικά συνέβαλλε για τρία χρόνια στο «Μαζί για το παιδί – 11525», γραμμή ψυχολογικής στήριξης μέσω τηλεφώνου ή δια ζώσης σε παιδιά, εφήβους και γονείς.
Είναι τελειόφοιτη ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα, στο κλινικό συνθετικό μοντέλο S.A.N.E. (System Attachment Narrative Encephalon). Τέλος, με ομάδα συναδέλφων, έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Διαλογικού Εαυτού (11th International Conference on the Dialogical Self, Βαρκελώνη, Ισπανία, 2021).
ΜΕΡΚΟΥΡΙΑΔΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ, Εργοθεραπεύτρια SI
Η Μερκουριάδη Ελισσάβετ είναι απόφοιτη του τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Αθηνών (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Περιφέρεια Αθηνών. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ). Στα πλαίσια της εκπαίδευσης της έχει ολοκληρώσει την κλινική της άσκηση στην Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» και στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Αθηνών, καθώς και την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως εργοθεραπεύτρια σε κέντρα ειδικών θεραπειών. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στην μέθοδο της αισθητηριακής ολοκλήρωσης (Sensory Integration) απο το University of Southern California σε συνεργασία με την ΕΛΕΑΟ (Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία για την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, τις νευροαναπτυξιακες διαταραχές και τις γραφοκινητικές δεξιότητες. Παρακολουθεί σε σταθερή βάση εκπαιδευτικές εποπτείες με έμπειρους εργοθεραπευτές.
ΚΑΖΑΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Εργοθεραπεύτρια

H Καζαμία Βασιλική είναι απόφοιτη του τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Αθήνας. Κατά τη φοίτησή της στο ΑΤΕΙ συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+, μέσα από το οποίο έκανε μέρος της πρακτικής της άσκησης στο νοσοκομείο Sodersjukhuset Hospital, Department of Hand Surgery και στο κέντρο αποκατάστασης Rehab Station Stockholm. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Karolinska Institutet της Σουηδίας με θέμα «Community- and Home – based rehabilitation – Cultural perspectives» και «Analysis of literature from an occupational perspective». Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο ίδρυμα, εκπονώντας ερευνητική πτυχιακή εργασία με θέμα: «Διερεύνηση της κλινικής συλλογιστικής των εργοθεραπευτών στην Ελλάδα».
Αναφορικά με την κλινική εμπειρία, έχει συμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις, όπως το εθελοντικό πρόγραμμα με θέμα: «Άσκηση και βελτίωση της κίνησης μέσα από την χρήση Υποστηρικτικής Τεχνολογίας». Το πρόγραμμα διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, διήρκησε ενάμιση χρόνο και απευθυνόταν σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Επίσης, έχει εργαστεί σε παιδιατρικά πλαίσια για τέσσερα χρόνια ως εργοθεραπεύτρια με παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, αυτισμό, παιδιά με ψυχοκινητική καθυστέρηση, καθώς και ελλείμματα αδρής και λεπτής κινητικότητας. Τέλος, επιδιώκοντας να εξελιχθεί επαγγελματικά και γνωστικά πάνω στο αντικείμενο, συνεχίζει τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγός MSc

Η Λιβανού Κυριακή είναι απόφοιτη του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Ηπείρου, στα Ιωάννινα. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of Nicosia, στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Επιπλέον, είναι κάτοχος πιστοποίησης της γνώσης του Συστήματος Γραφής & Ανάγνωσης Τυφλών BRAILLE. Έχει εργαστεί σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα θεραπειών στην Αττική, αναλαμβάνοντας ποικίλα περιστατικά, αλλά και ως συνοδός παράλληλης στήριξης σε σχολεία. Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την αξιολόγηση και την παρέμβαση στον τομέα της Λογοθεραπείας. Κάποιες από τις εκπαιδεύσεις είναι η Βασική κατάρτιση στο Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων PECS, το Βασικό Σεμινάριο του Γλωσσικού Προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ, Σεμινάριο στην Εντατική Αλληλεπίδραση Intensive Interaction, το Palin Parent Child Interaction Τherapy για τον τραυλισμό, ενώ έχει παρακολουθήσει Εποπτείες Αναπτυξιακής Λογοθεραπείας και Εποπτικά Σεμινάρια Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής (Αξιολόγηση και Παρέμβαση) που αφορούν την Καθυστέρηση Λόγου και Ομιλίας, τις Αρθρωτικές και Φωνολογικές Διαταραχές, την Βαρηκοΐα, τον Τραυλισμό, τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τις Μαθησιακές Δυσκολίες, την Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (SLI) και τις Νευρογενείς Διαταραχές Επικοινωνίας, καθώς και το Workshop Θεραπευτών Ένταξης (Συνοδούς) Παιδιών με ΔΑΦ.
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΚΟΛΟΒΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, Εργοθεραπεύτρια S.I.
Η Καλογιάννη-Κολοβού Στεφανία αποφοίτησε από το ΑΤΕΙ Εργοθεραπείας στην Αθήνα. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως εργοθεραπεύτρια σε κέντρα ειδικών θεραπειών παρέχοντας υπηρεσίες σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει εκπαιδευτεί και στους τρεις κύκλους της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI- Sensory Intervention) και έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων με θέμα την αισθητηριακή ολοκλήρωση. Έχει εμπειρία με παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως αυτισμό, δυσπραξία, ΔΕΠ-Υ, νοητική υστέρηση, σύνδρομα, παιδιά με ψυχοκινητική καθυστέρηση, καθώς και με παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αδρή και λεπτή κίνηση. Στις θεραπείες της εντάσσει τις τις αρχές της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, της εντατικής αλληλεπίδρασης, τις βασικές αρχές της εργοθεραπείας για την εμπλοκή σε έργα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάλογα με την χρονολογική ηλικία, το σύστημα PECS, MAKATON κα. Τέλος, αυτή την περίοδο παρακολουθεί το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.) στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).
ΚΕΤΕΟΓΛΟΥ – ΠΟΥΛΙΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ – Εργοθεραπεύτρια

Η Κετέογλου Πούλια Φραντζέσκα είναι απόφοιτη του τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και στα πλαίσια κλινικής άσκησης, συνεργάστηκε με διεπιστημονικές ομάδες και συμμετείχε στο
θεραπευτικό πρόγραμμα ποικίλων περιστατικών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της εκπονώντας την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Η δυναμική της Εργοθεραπευτικής παρέμβασης στο πλαίσιο λειτουργίας διεπιστημονικής ομάδας για τη διάγνωση και τη θεραπευτική πρόταση
σε εφήβους», για την οποία βαθμολογήθηκε με 10.
Παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με τις γραφοκινητικές δεξιότητες και τις Βασικές αρχές σίτισης και επιπλέον είναι κάτοχος πιστοποίησης επιμορφωτικού προγράμματος με τίτλο «Ειδική Αγωγή και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία. Αντιμετώπιση με την πολυαισθητηριακή μέθοδο» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑΚΟΥ, Φιλόλογος

Η Στρογγυλάκου Μαρία αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Είναι φιλολόγος με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και έχει πολυετή εμπειρία με μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσαναγνωσία, δυσγραφία, ΔΕΠ-Υ, δυσαριμθησία. Έχει παρακολουθήσει το ετήσιο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, είναι κάτοχος πιστοποίησης της γνώσης του Συστήματος Γραφής & Ανάγνωσης Τυφλών BRAILLE και έχει πραγματοποιήσει την πρακτική της άσκηση σε μονάδες Ειδικής Αγωγής. Στις μεθόδους διδασκαλίας της χρησιμοποιεί εξατομικευμένο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δυσκολίες του κάθε μαθητή και παρέχει έτοιμο υλικό προς διευκόλυνση όλων των μαθητών. Τέλος, έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν την Αρχαία και Νέα Ελληνική Γλώσσα, τις μαθησιακές δυσκολίες και ό,τι σχετικό με την Ειδική Αγωγή.
ΦΛΩΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, Ψυχολόγος

Η Μαρία Φλωράκη είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος της άδειας ασκήσεως
επαγγέλματος του Ψυχολόγου.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο ΕΚΠΑ, έχει ολοκληρώσει την πρακτική της άσκηση στο Οικοτροφείο Έπακμος (Ε.ΣΥ.ΘΕ.ΠΑ.Σ) – Οικοτροφείο Ατόμων με Νοητική
Υστέρηση και Ψυχικές Διαταραχές. Η άσκηση εκπονήθηκε στο πλαίσιο των σπουδών της, ενώ την εποπτεία της είχε αναλάβει η ψυχολόγος της δομής. Συμμετείχε σε δραστηριότητες κοινωνικοποίησης με τους ενοίκους, καθώς και στην εβδομαδιαία συνάντηση της διεπιστημονικής ομάδας. Στόχος της συμμετοχής της στις δραστηριότητες αποτέλεσε η δημιουργία καλής σχέσης με τους ενοίκους, και η εκπαίδευσή της σε θεραπευτικές δεξιότητες στο πλαίσιο της Συστημικής και Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης σε άτομα με Αυτισμό και Νοητική Υστέρηση .
Συνεργάστηκε με υπευθυνότητα και συνέπεια με όλα τα μέλη του προσωπικού και
διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τις εντάσεις των ενοίκων. Στη συνέχεια, μάλιστα, προσέφερε εθελοντική εργασία ως ψυχολόγος στην προαναφερθείσα δομή.
Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει και μία δεύτερη περίοδο πρακτικής άσκησης στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας ELPEN.
Εκεί εκπαιδεύτηκε σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της Οργανωσιακής
Ψυχολογίας, όπως οι Αρχές της Εργασιακής Ψυχολογίας, η Εκπαίδευση και
Αξιολόγηση του Προσωπικού, η Ψυχολογία των Εργαζομένων και η Εργασιακή
Ικανοποίηση. Σε ερευνητικό επίπεδο, έχει εκπονήσει Ποιοτική Έρευνα στο πλαίσιο του μαθήματος «Ποιοτικές Προσεγγίσεις στην Ψυχολογική Έρευνα» του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, με θέμα «Συναισθηματικές Αντιδράσεις και Στρατηγικές Αντιμετώπισης του φόβου ως βασικό συναίσθημα σε φοιτητές». Τέλος, συμμετέχει σε ομάδα εποπτείας στο πλαίσιο της επαγγελματικής της απασχόλησης ως ψυχολόγος.
ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ – Ψυχολόγος

Η Ελένη Αλεξανδροπούλου είναι απόφοιτη Ψυχολογίας – BSc (Hons) – του Πανεπιστημίου
UCLAN του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι υποψήφια πτυχιούχος μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Παιδοψυχολογία. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της πραγματοποίησε την πρακτικής της άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Δήμου Πεντέλης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συμπληρωματικής εκπαίδευσης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ημερίδες και συνέδρια με θέμα τις ψυχικές διαταραχές εφήβων και ενηλίκων και έχει πραγματοποιήσει δύο δημοσιεύσεις:
1) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιθετική συμπεριφορά: σε ποιο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την επιθετικότητα. Alexandropoulou, E. (2021). Social media and aggressive behavior: to which extent social media influences aggression. Academia Letters, Article 812.https://doi.org/10.20935/AL812
2) Διερεύνηση Εκτελεστικών Λειτουργιών στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Alexandropoulou, E. (2021). Investigation of Executive Functioning in Autism Spectrum Disorder. Academia Letters, Article 1226.https://doi.org/10.20935/AL1226
Επίσης έχει φοιτήσει σε δραματική σχολή και έχει ασχοληθεί εντατικά με το θέατρο,
λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές παραστάσεις. Παράλληλα, ασχολείται με τον εθελοντισμό από το 2010, ως εθελόντρια στο Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδας (Make-A-Wish) στην Ομάδα Ευχής. Ακόμη, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη, της Mentoria Greece, όραμα της οποίας είναι μία εκπαίδευση δίχως όρια.
Το βιβλίο «Η καρδιά μου πού ανήκει;» είναι το πρώτο της παραμύθι, το οποίο έχει κερδίσει Β’ Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ). Ελπίζει, μέσα από τα βιβλία της κι όσα κάνει, να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν και μία άλλη οπτική, που ίσως να μην είχαν σκεφτεί.
ΣΙΑΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ, Εργοθεραπεύτρια

Η Σιαμάνη Μαρία είναι απόφοιτη του τμήματος Εργοθεραπείας του Queen Margaret
University, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Κατά την διάρκεια των σπουδών της έχει
ολοκληρώσει περιόδους πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς όπως στο Παιδιατρικό Ινστιτούτο (ΠΑΙΔ.Ι), στο κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Φιλοκτήτης, στην ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ (Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών – Νοητικά Υστερούντων) καθώς και στο ψυχιατρικό τμήμα του Σισμανογλείου νοσοκομείου. Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται σε ιδιωτικά κέντρα ειδικών θεραπειών αλλά και ως συνοδός παράλληλης στήριξης. Έχει παρακολουθήσει και πιστοποιηθεί στο σεμινάριο της αισθητηριακής ολοκλήρωσης (S.I – Sensory Intervention) καθώς και στο σεμινάριο CO-OP (Γνωσιακός Προσανατολισμός στην Καθημερινή Εκτέλεση Έργου) το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες που βιώνουν δυσκολίες με τις καθημερινές τους δεξιότητες. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει και άλλα σεμινάρια σχετικά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές καθώς και σεμινάρια πρώιμης παρέμβασης. Τέλος, παρακολουθεί εβδομαδιαίες εποπτείες από την αρχή της επαγγελματικής της καριέρας έως και σήμερα.



