Α΄ ΤΕΣΤ- Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας

Το Α΄ τεστ  Ανιχνευτική δοκιμασία σχολικής ετοιμότητας  είναι μια δοκιμασία που γίνεται στα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και μας απαντά στο ερώτημα «αν το παιδί μας είναι σχολικά έτοιμο και ώριμο, για  να παρακολουθήσει την Α΄ δημοτικού».

Απαντά στο ερώτημα αν θα μπορεί να γραφεί, να διαβάζει, αν θα έχει αναπτυγμένη τη μαθηματική σκέψη και αντίληψη, και τέλος αν έχει όλες τις συναισθηματικές ικανότητες που απαιτεί η μαθητική ζωή, δηλαδή  να μπορεί να συγκεντρώνεται, να προσέχει το δάσκαλο και να προσαρμόζεται η συμπεριφορά του στους μαθητικούς κανόνες της τάξης.

Το Α΄ τεστ ελέγχει πρώιμους μαθησιακούς δείκτες και ανιχνεύει αν ο μαθητής είναι σε κίνδυνο να παρουσιάσει μελλοντικά μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία. Είναι ένα προληπτικό  μαθησιακό τεστ που πρέπει να γίνεται πριν αρχίσει το παιδί το σχολείο, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε έγκαιρα και να το προετοιμάσουμε όσο γίνεται καλύτερα για τη μετάβαση του στο δημοτικό.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία από το 2007 με ανακοίνωσή της προτείνει  ο έλεγχος σχολικής ετοιμότητας Α΄ τεστ να γίνεται  σε όλα τα φυσιολογικά  παιδιά στο πλαίσιο  της πρωτοβάθμιας υγείας φροντίδας και προληπτικής παιδιατρικής. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα, ώστε  να γίνεται από το κράτος σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά που φοιτούν  στα νηπιαγωγεία,  ωστόσο γίνεται από όλα τα ιδιωτικά σχολεία και  μεμονωμένα σε αυτά τα παιδιά που θεωρούνται από τους νηπιαγωγούς  ή τους παιδιάτρους ή τους γονείς  υψηλού κίνδυνου να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Η εξέταση της σχολικής ετοιμότητας  Α΄ τεστ είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία. Το παιδί κατά την ώρα της εξέτασης, θα ζωγραφίσει ορισμένα σχήματα, θα απαντήσει σε απλές προφορικές ερωτήσεις , θα εξηγήσει και θα σχολιάσει  τι βλέπει σε εικόνες που του δείχνουμε κ.α.  Όλες οι δοκιμασίες και οι ερωτήσεις  που γίνονται στο μαθητή αποτελούν μέρος  από τη διδακτική ύλη που έχει ήδη διδαχτεί στο νηπιαγωγείο. Είναι γνώριμη θεματολογία  για το παιδί και  το γεγονός αυτό κάνει την εξέταση (τεστ ) της σχολικής ετοιμότητας  Α΄ τεστ διασκεδαστική και φιλική προς το παιδί.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ & ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Οι γονείς μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα πρέπει να πάρουν από τον ειδικό που εξέτασε το παιδί  την ηλεκτρονική αναφορά αποτελεσμάτων Α΄ τεστ. Πρόκειται για μια 3σελιδη αναφορά, όπου μέσα σε αυτή αναφέρονται  όλες οι επιδόσεις του παιδιού σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης που εξετάστηκαν, αναλυτικά με κείμενο αλλά και σε πίνακα.

Το Α΄ τεστ είναι το μόνο Ελληνικό τεστ που απαντά στο ερώτημα αν είναι έτοιμο το παιδί σας να πάει στο σχολείο. Απαντά  με τρεις διαφορετικές εκδοχές:

1) Ναι είναι έτοιμο να πάει στο σχολείο,

2) Είναι οριακά έτοιμο, μπορεί να πάει αλλά θα χρειαστεί σε ορισμένους τομείς εξάσκηση  πριν πάει ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

3) Δεν είναι έτοιμο για το σχολείο, χρειάζεται να γίνει πλήρης αναπτυξιακή εκτίμηση. Στην τελευταία περίπτωση θα χρειαστεί να παρθούν σημαντικές αποφάσεις από τους ειδικούς και τους γονείς  σχετικά με τα επόμενα βήματα ( επαναφοίτηση , παράλληλη στήριξη, τμήμα ένταξης κ.α.) που θα πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη ένταξη του παιδιού στο σχολικό πλαίσιο.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;

Η χρονολογική ηλικία του παιδιού από μόνη της δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για τη εγγραφή του στην Α΄ Δημοτικού. Διότι πολλά  φυσιολογικά παιδιά,  ενώ φοιτούν κανονικά  στο νηπιαγωγείο ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές ανωριμότητες στη συμπεριφορά και στην ανάπτυξη, οι οποίες μπορεί να τα οδηγήσουν μελλοντικά σε Μαθησιακές δυσκολίες ή συναισθηματικές διαταραχές. Για τον παραπάνω λόγο σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος σχολικής ετοιμότητας πριν την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο. Σκοπός της εξέτασης της σχολικής ετοιμότητας όλων των μαθητών δεν είναι να τα αποκλείσει από την εγγραφή στην Α΄ δημοτικού,  αλλά να μπορέσουμε να εντοπίσουμε έγκαιρα  πιθανές μικρές δυσκολίες πριν αρχίσει το σχολείο, ώστε να τα βοηθήσουμε καλύτερα. Για το λόγο αυτό ιδανικός χρόνος εξέτασης της σχολικής ετοιμότητας είναι ο Φεβρουάριος, Μάρτιος.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ

Το  Α΄ τεστ είναι μια εξέταση που διαρκεί  15΄ λεπτά και χρειάζονται άλλα 30 ΄ λεπτά περίπου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη συζήτηση με τους γονείς σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν .

Σχολιάστε