Πότε χρειάζομαι Λογοθεραπεία;

   Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των προβλημάτων του λόγου, της ομιλίας, της κατάποσης και της φωνής. Τα πιο καθοριστικά χρόνια για την εξέλιξη της ομιλίας και του λόγου ενός παιδιού είναι από την ηλικία των 1,5 ετών μέχρι και την ηλικία των 4,5 ετών. Αν μετά από αυτό το χρονικό όριο ο λόγος και η ομιλία του παιδιού υστερεί σημαντικά από το επίπεδο του λόγου και της ομιλίας των παιδιών της ίδιας χρονολογικής ηλικίας, χρειάζεται να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού.

  • Λογοθεραπεία μπορεί να χρειαστούν παιδιά από πολύ μικρή ηλικία – βρεφική, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην σίτιση και κατάποση, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς και στο βιωματικό παιχνίδι.

 

  • Στην νηπιακή ηλικία ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία όταν παρουσιάζει μια σχιστία χείλους ή υπερώας, διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή γλωσσική καθυστέρηση κατά την οποία το λεξιλόγιο του είναι περιορισμένο και δεν σχηματίζει απλές προτάσεις (συνήθως στην ηλικία των 3). Ακόμη, ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία όταν στην ηλικία των 4-5 ετών δεν προφέρει φωνήματα, τα προφέρει λάθος ή τα μπερδεύει μεταξύ τους, όταν δυσκολεύεται να ξεκινήσει να μιλά ή επαναλαμβάνει πολλές φορές την πρώτη συλλαβή της λέξης και τέλος, όταν δυσκολεύεται να περιγράψει απλά γεγονότα της καθημερινότητα τους ή να αφηγηθεί τα νέα του.

 

  • Κατά τη σχολική ηλικία ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία όταν αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολίες στον εκφραστικό του λόγο γενικότερα, όταν παρουσιάζει κώφωση/βαρηκοία ή έχει ανάγκη από τη χρήση εναλλακτικής επικοινωνίας και τέλος, όταν πάσχει από κάποιο σύνδρομο ή νοητική υστέρηση.

 

  • Λογοθεραπεία χρειάζονται και τα ενήλικα άτομα τα οποία έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο – αφασία ή εγκεφαλική βλάβη, κρανιοεγκεφαλική κάκωση κατά την οποία επηρεάστηκαν τα πεδία του λόγου και των γνωστικών λειτουργιών, άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές σίτισης και κατάποσης και τέλος, άτομα με διαταραχές φώνησης.

 

  • Τέλος, λογοθεραπεία μπορεί να χρειαστούν ηλικιωμένα άτομα που έχουν υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή (μερική ή ολική) ή πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους του Κ.Ν.Σ. – άνοια κατά την οποία αντιμετωπίζουν διαταραχή της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s